Wednesday 14 September 2011

BEST GILERR !!


says :: assalamualaikum ! harini aku nk story satu bende yg terjadi sapnjang hari ini iaitu hari SELASE ! hari ni ,minggu ni minggu group 2 kelas kitchen n pastry,minggu ni gak group kiteorg kne masak !

KELAS KITCHEN

 menu yg baru n unik ! menu yg berasal dari Negeri Pulau Pinang and Negara China !

SET A

pasembur


mee udang


kuih limas



SET B

deep fried wantan


kung pao chicken



crab meat and egg drop soup


lai chi kang





tu lah antara2 menu yg kiteorg nyer group kne masak hari nie..nme mmg pelik2..lom tgk rupe nyer lgi..ngeh3..tok group aku n zab,ak kne wat "deep fried wantan" ! menu appetizer nie sgt senang nk sediakan..

KELAS BAKING AND PASTRY

sume yg kat atas ni tok kelas kitchen,tok kelas baking lak group aku ,zab,pian,zila and nana..group kiteorg wat " chocolate sponge cake" 

RESEPI

200 gm  soft flour
250 gm  castor sugar
50 gm cocoa powder
25 gm  ovellete
125 gm  margerine
1 tbsp  baking powder
100 ml  water
8 #  eggs



Method :: 

1. cairkan margerine dengan kaedah "double boiling"
2. pukul telur ,gula , ovellete sehingga gebu
3. masukkan essen vanila
4. campurkan tepung,baking powder ke dalam satu mangkuk dan gaulkan.
5. campurkan margerine dengan tepung berselang-seli
6. letakkan air dan kacau hingga rata.
. bakar pada suhu 180'c selama 30-45 minit.


CAKE DECORATING

cream ::

500 gm  whipping cream
50 gm  icing sugar



Method ::

1. pukul whipping cream dengan menggunakan mixer hingga separa kembang.
2. masukkan icing sugar dan pukul hingga likat ( cream)

selepas kek sudah siap dibakar..deco lah kek anda ^^
kat bwh nie contoh kek sy yg sy belajr dlm kelas baking smlm..

step ::

















senang jer kan..??? selamat mencuba ^^,


No comments:

Post a Comment