says :: assalamualaikum ! harini aku nk story satu bende yg terjadi sapnjang hari ini iaitu hari SELASE ! hari ni ,minggu ni minggu group 2 kelas kitchen n pastry,minggu ni gak group kiteorg kne masak !
KELAS KITCHEN
menu yg baru n unik ! menu yg berasal dari Negeri Pulau Pinang and Negara China !
SET A
pasembur
mee udang
kuih limas
SET B
deep fried wantan
kung pao chicken
crab meat and egg drop soup
lai chi kang
tu lah antara2 menu yg kiteorg nyer group kne masak hari nie..nme mmg pelik2..lom tgk rupe nyer lgi..ngeh3..tok group aku n zab,ak kne wat "deep fried wantan" ! menu appetizer nie sgt senang nk sediakan..
KELAS BAKING AND PASTRY
sume yg kat atas ni tok kelas kitchen,tok kelas baking lak group aku ,zab,pian,zila and nana..group kiteorg wat " chocolate sponge cake"
RESEPI
200 gm soft flour
250 gm castor sugar
50 gm cocoa powder
25 gm ovellete
125 gm margerine
1 tbsp baking powder
100 ml water
8 # eggs
Method ::
1. cairkan margerine dengan kaedah "double boiling"
2. pukul telur ,gula , ovellete sehingga gebu
3. masukkan essen vanila
4. campurkan tepung,baking powder ke dalam satu mangkuk dan gaulkan.
5. campurkan margerine dengan tepung berselang-seli
6. letakkan air dan kacau hingga rata.
. bakar pada suhu 180'c selama 30-45 minit.
CAKE DECORATING
cream ::
500 gm whipping cream
50 gm icing sugar
Method ::
1. pukul whipping cream dengan menggunakan mixer hingga separa kembang.
2. masukkan icing sugar dan pukul hingga likat ( cream)
selepas kek sudah siap dibakar..deco lah kek anda ^^
kat bwh nie contoh kek sy yg sy belajr dlm kelas baking smlm..
step ::
senang jer kan..??? selamat mencuba ^^,
No comments:
Post a Comment