Wednesday, 26 September 2012

fine !

kau cakap aku bodoh , 
kau cakap aku x syg kau ,
kau cakap aku x payah lagi amik kesah pasal kau , 
then kau maki ,
sial 
x phm bahase 
oke , ur done !

thanx for everything .

Monday, 24 September 2012

masalah , problem .

dear blogger , lame betol aku x mengarang kat dlam kau kan . bukan xde crite tpi agak kemalasan nak menaip disebabkan banyak keja2 yg perlu disettlekan. tah lah knp banyak betol masalah yg dtg, setelah satu , satu yg timbul . walaupun masalah uh ade kalanyer mendatang faedah dan ada kalanyer mendatgkn bala kat aku ni.




mood aku skunk nieyh aku tengah bengan + marah + penat + letih + bingung semua ade ..
happy uh dtg sementara saje . x berpanjangan langsung . ntah lah salah aku sendiri or salah org laein aku pon x pasti . kadang2 aku rase macam x dihargai pulak , yelah bila gaduh aku try lah pujuk tuk betulkan keadaan , tuk xnak gaduh uh berpanjangan tapi , dy wat tatao n still nak tarik muke . bila dah mcm uh , ego aku pon terus naek lah . 
mood :: still bersabar !

baru- baru ni bnyak bnde yg terjadi , kenangan baru bertambah . 
minggu lepas aku follow mmbe aku blik jb sbb tmn dy nk amik kete , dan aku pon ajk si zab ngn syg aku ikot , wat peneman mase balik . so dorg pon ikot , kami pon berempat lah naek bus ke jb. 2 hari 1 malam di umh lin . pengalaman yang sangat2 seronok nk dikatekan . tuhan je yang tahu . walaupun pade hari tuh si dy merajuk ngn aku. mase tuh kami ke tg.balau jalan2 sampai sne..tp b4 g sane kami g ke resort2 kat desaru usha2 tmpt praktikal . smpai tg.balau si dy dah tunjuk perangai ego dy . aku try pujuk but no reaction . fine , aku senyap mlas nak keruhkan keadaan . mlm uh ak try lagi pujuk smpai lah si dy oke . then berbaek semula . esoknyer si dy drive pulang singgah ke bukit naning umh ibu aku . first tyme bg si dy smpai sne . mmg kecut perut aa aku tgk muke dy sbb lom pnh jumpe ayh , berpeluh2 sakan , x duk diam . dlam hati aku tersenyum ,. alhamdulillah ayah ibu trime kedatangan dy walaupun mengejut . pejalanan pulang ke kl dy drive dari melake . aku teman aku duk sblah seat driver smpai lah kl . first tyme jln jauh aku x tido sbb nk teman dy nye pasal . smpai kl tgh mlm . dan oke semula .

minggu ni pula turn aku ikot dy blik kmpg dy sbb teman dy amik moto dy kt kmpg uh , first mmg takut la jgak takut family dy x trime aku , tp alhamdulillah mereka oke n trime aku . ( agaknye) .2 hari 1 mlm juga aku berade di sane , dapat knl family dy ngan lebih rapat walupun tyme uh aku tak reti nk amik hati mereka . hmm.. aku bertolak jumaat malam bus kol 9 ..pejalan ke kota bharu dlm mase 9.10 jam..dlm kol 5 ak smpai umh dy . pjlnan pulang paling mencabar bagi aku sbb first tyme naek moto jalan jauh slame 12 jam . dari kol 7 pagi hingga 6 ptg..bygkan saketnyer pinggang n muntot aku tyme uh .huhuh.

mood :: bengang + saket aty !

paling bengang skali bile ade org ketiga dtg muncul dlm hidup aku , mmg mcm sial lah kan. x bole tgk org bahagia langsung . minah uh kalo ade depan mate aku mmg aku sepak terajang abis2 , gatal puki agaknyer x abis2 duk kaco pkwe aku . pasni kalo ade lagi bnde yg ngaco siap lah dy  !!

hmm penat nk ngarang , bnyak g crite tp mls nk menaip , so next tyme sambung , byeee !!


Sunday, 9 September 2012

its new ~


tadaaaa ~ its new me , haha..nice x my new hair style ? bertahun nk tunggu g wat rambut akhirnyerrr....lepas jer raye dapat duit raye , termasuk duit ptptn lagi..lgi lah masyukk..
balik jer lepas bercuti rye selama seminggu , sampai jer cheras hari isnin 27/7 haritu .. trus g usha kedai salon mne yg leyh wat rebornding murah..naseb baek ade satu kedai dekat jer ngn umh nie, tapayah nak jenjalan jauh2 . jalan kaki 5 minit jer dah sampai . thanx to ny bff amoi sayunk kerana sanggup teman aku wat rambut dari ptg hingga ke mlm..katenyer 2,3 jam bole siap , tp 3,4,5, jam pon tak siap2...hadesss...asohh~ asohh~
seminggu aku x cuci rambut sbb nk jage baek pnyer pasal , tyme tido lagi lah tatao nk cte cne..mcm robot..tak bergerak lgsung. tiap pagi bangun tido first bnde yg ak wat ialah sikat rmbut aku . mmg puas lah bile rmbut dah lurus cmni...biar ape org nk kate, aku kuatkan semangat , pekak kan telinga walaupun bende uh menyakitkan hati. 
insyaallah tiap2 bulan aku akn g wat treatment ranbut nieyh , n jage leklok , 
 senyum lebar aku ^________________________________^

Saturday, 28 July 2012

HADIAH ANNYVERSARY

tenkiu for my syg bg surprise kat sy sempena hari annyversry kite yg genap setahun nieyh , terkejut sgt mlm td sbb kluar je rumah ade kotak adiah yg sgt besar , terharu giler bile dy sanggup pikul kotak yg sgt berat tu dari rumah dy ke rumah sy . betape saygnyer sy kat awk . paling terkejut bile bukak2 je kotak uh..ade bear yg sangat2 kiut dan sangat2 besar . tak tao nk gtao macam mane but i really2 like ik dear . uh lah impian sy nak memiliki bear yg besar . dan awk lah orang yg berjaya merealisasikan impian sy nieyh . tenkiu sangat2 syg .



bear nieyh akan diberi name *debox* debox nieyh name panggilan sy yg awk suke sangat panggil kn , so sy bg gelaran ni kat bear nieyh , 


before that , si dy memang sangat2 romantik dimane pde hari tersebut , dy telah mngajak sy kluar jalan2 kt KLCc.., pada mulanyer sy tak suspect ape2 yg pelik lah kn , tp ade je surprise yg dy nk buat , dy ajk sy ke AQUARIA klcc .kat situ banyak ikan2 yg x pernah sy lihat , paling menarik bile  tgk ikan pari sebesar manusia , memang jakun giler tyme uh , macam budak2 pon ade..pic nieyh jadi tande n kenangan yg paling x dapat sy lupekan . 


kad yg dibwh ni pulak dy bagi mase present kotak besar uh , 



walaupun ianyer hanye kad n ucapan sy tetap menerimanyer dan anggap sebagai kate2 yg si dy ucap kn...
ohhhh ssooo sweeettt..

Sunday, 1 July 2012

maafkan aku

assalamualaikum, hye semua :) sehat ker..?? aku kat sini untuk hari ni nak kate sehat macam kurang sehat sbb kepale nieyh asyik berdenyut . hurmm..mintak di jauhkan lah dari penyakit2 berbahaye :'( ..amiiinn..
oke spanjang hari ni rutin kat umh dari pagi hingga ke petang,lepak doe walaupun x buat pape,otak ni x berfungsi bape lame pon aku x tao lah (cuti semesta lame sgt)


sepanjang hari ni jugak otak aku x henti berfikir tentang si dy  dalam pale otak aku hanyer pikir dy,ape yg dy buat skunk nie,sehat ker..hurm..kenapelah aku selalu sgt cari pasal nk gaduh ngan dy..
sayang..i did'nt meant to hurt ur feeling..i'm so sorry sayang..
for all my life i'll be loving u until now..no one can be replace..

untuk hari ni saje tah bape bnyak kali aku tatap phone aku tunggu si dy call or msj aku..
tp..
hampe..agaknyer tu lah perasaan dy bila ak x angkat bila dy call kn..??




padan lah nagn muke aku selalu sgt wat org marah,ikotkan sangt ego ak nieyh,selalu wat org ilang sabar..hurmm,..
hope dy maafkan aku dan trime aku balik..
iloveyousyg




Thursday, 28 June 2012

JUm dEngar ^^

video


hai..korg mesty pernah dgr kn lagu nieyh,lagu nieyh sedang popular wat mase nieyh sbb crite drama melayu yg baru kat TV3 bertajuk "DEJAVU DI KINABALU"



first tyme aku dgr lagu nieyh agak susah nak paham liriknyer..tp bile ak layan layan dan laayaannn banyak kali best gak kn..feel jer sorg2 dlm bilik.bagi sape2 yg tgh sedih or baru putus cinte kalo dgr lagu nieyh mesty cair n menangis lah wa cakap lu ! hhahaha..
kena pulak mase dalam drama uh si "amEERR(aQasha)" dlm cite uh pon ade nyanyi mmg sedap ah..(sedap sbb aku minat aqasha) wakakkakaaka..

selamat mendengar dan menghayati yer

Friday, 22 June 2012

soo sweeettt !


malam td dy wat lagi surprise ~
dy bg cupcake tiramitsu ~
walaupun kecik tp pade ianyer sgt bermakne n sweet ~
tenkiu syg ~
MOHAMMAD FITRI SAHRUL AKMAN
"I LOVE YOU"

Thursday, 21 June 2012

bufday present


hadiah yg paling bermakne sepanjang hidup 20 taun..
thanx to my dear MOHAMMAD FITRI SAHRUL AKMAN koz susah2 bg syg adiah rantai ni..
sy sgt2 sukekannyer..
tak pernah dlm hidup aku dpt adiah sbegini..
i will appreciate that syang..
i love you

Wednesday, 20 June 2012

Bufdayku tak seindah dulu~


windu nak sambut bufday macam mase kecik2 dulu..ade kek besar2..ade lilin..ade org nyanyi lagu bufday tok kite..ade org amik gambar..

zaman skunk bile dah besar2 mcmni mmg haram lah kn nk ade sume uh..tuh pon kalo ade yg ingt bufday kite..

beberape hari lepas iaitu hari isnin tanggal 18 jun 2012 tarikh lahir aku  umo yg ke 20..
mcm x sangke skunk umo aku dah menjangkau 20an..dah tade belas2 lagi dah..bak kate org dah bole kawen da,,haha..

bab2 kawen uh tolak ke tepi sbb stdy pon x abis ag..
thanx lah kt ibu yg beli kn kek ni walaupon lewat..
thanx jgak kat sesape yg ingt bufday aku yg bg wish kt aku..
aku hargai sgt2 !!

adiah..??
haha..dah besar2 mcmni mmg x lah nk mgharap nk dpt adiah pape..
tp klo ade yg nk bg aku trime je..keh khe khe !!




relative wedding at singapore ~

kali nieyh bercuti di singapore with nenek n atok aku ~
berade di sane selame 3 hari 2 malam di rumah pakcik (cik didi)~
sangat seronok + penat sbb kat sne aktiviti berjalan,naek bus,naek MRT..~


pic nieyh aku bersame same kazen yg tgh uh aziq yg kanan uh angah


take a break with my untie n grandparent..haha..tgh mkn pon smpat pose..


pic niyh yg paling best sbb bergambar beramai2 rombongan dari keluarge cik ton (batupahat)


with my untie


pic yg pling unik..


sume say cheese !!


sepnjang 3hari 2 mlm kat sane mmg berjalan jer keja kami..dari pagi hingga ke mlm..penat tp seronok sbb dpt jalan2 pusing2 bndar singapore..dpt tgk tmpt2 menarik..walopon tak sempat nk bershopink bagai..huhu..next tyme mao pegi lagi..

Wednesday, 6 June 2012

sesat di kuala lumpur

hari ni rabu, biasenyer setiap ari rabu cmni si dy offday..so ak pon plan nk pergi ke TBS(terminal bersepadu selatan) tok beli tiket nak blik jumaat nnt..
aku bangun awl pagi seawal 10 pagi..(awal ker)hehehe
kejut si dy ajk video call kat fb sbb mlm td terputus line...ta sdar diri..
then smbg tido sampai kol 12 lebeyh..
kejut dy..siap2 then terus gerak TBs..
aku ajk naek train but si dy tanak..
so kiteorg g naek moto..
okelah kan sbb aku pon dah lme x jln2 key el..
tp pjalanan ker TBS uh ak x berape nak ingt..si dy pon ngan excited ckp yg dy taw jalan..
ak pon iyekan jelaa..
naek je moto..sampai ke area keramat,ak plak teringat mase dtg dulu ngan fmily lalu jln yg sme but arah yg bertentangan...
means kena pth balik..
so dy pon wat lah u turn..
follow ape yg ak ckp..
'pa jlan terus jer..jgn belok2'
'ma ingt jln ni...terus jeeee..'
dy pon ikott...smpai lah nmpk signboard 
" BANDAR TASEK SELATAN"
aku terus senyum..heheheh..
'kan dah kate ikot jalan ma..pa x cye..'
dy ngn muke malu x terkate..
aku duk perli2 dy smpai balik umh..
kihkihkih...kalo ikot jln yg dy tunjuk mmg smpai ke PAHANG lah kite kn syg..
adoiiyaaaaiiii ~

tp b4 balik uh sempat g singgah makan kt shamelin..


ni lah si buyut sy~

Tuesday, 5 June 2012

cuti semesta

dear diary...diary ker..?? haha lantak ah..oke..mmg kali ni agak lame gak ak x updated blog ak nie..nmpaknyer dah bersarang lah kan..hihihi..maklumlah skunk ni aku ngah cuti semesta..selama 2 bulan lebeyh so ak stay kat joho umh ibu..kalo nk duk kat cheras ni jer..nampaknyer pokai abis aa..bnyak pakai duit..duk umh ibu xpayah nk kuar duit..sume dijamin oleh ayah n ibu setiap mase..kahkahkahkah..


oke..spanjang cuti nie xbnyk perkare yg menarik yg berlaku..kebanyakkn nyer ak just stay kat umh ..jge umh..kemas umh..basuh bju..msak..dah mcm bibik kn..yerlah..parent keje..adik2 plak skola..tggal lah aku terkontang-kanting kt umh uh..


perkare yg paling menarik sekali ialah pade musim cuti skola yg lalu..iaitu pade minggu lepas di mane aku sekeluarge...dan beberape keluarge yg laen pergi bercuti..destinasi yg kami pilih ialah di rantau abang terengganu..perjalanan mngambil mse yg agak lame sbb jauh..so kami plan bertolak pade pukul 12 tghmalam..jlan tghmlm ni bukan sbb ape..sbb x bnyak kerete..perjalanan smooth jer..disbbkan perjalanan jauh ade lah bberape kali uh kami berhenti di stesen minyak, kdai mkn..tok berehat..




jam menunjukkan pkol8 pagi..kami tibe di rantau abg..kami pergi ke shalet tmpat kami pernah stay dulu..tp syg nyer..dah penuh..so terpakse lah pergi ke tmpat. laen..iaitu bersebelahan ngan shalet td..walaupun agak berbeza ttapi agak menarik..kat situ kami bole bermain bola tmpar,bola jaring..bola sepak pantai..mcm2 lagi..hari pertame di situ mmg meriah..waktu ptg kami luangkan mase bersame bermain bola tmpar..mmg meriah sbb semua ahli keluarga join skali tak kira tua taw mude...kecuali nnek n atok lah...hhihihii...tp syg mase tuh tade sape yg rakam kami bermain...








malam yg kedua kami bermalam di pantai cahaya bulan resort..kami pilih satu banglo yg ade 3 bilik tok kami semua bergabung..aktiviti ptg kami mandi di swimming pool..abis kongke tmpt uh bila kami dtg..hahaha..makan mlam di taja oleh mak long family..dorg deside makan di resort je..walaupun agak mhal tp bole than lah lauk dy uh..


lepas mkn kami lepak kat banglo..tp..yg golongan ibu n ayh sume kuar jenjalan mkn angin sesame dorg..tinggal lah kami yg ank-ank ni di banglo ngan nnek atok..mte pon ngantuk..ak tido awl..keletiha tak hilang..tido pon x cukup..


keesokkan hari, kami bertolak ke bndar..kami check out resort tepat kol 9 pagi..lepas bersarapan sume kami g ker pasar siti khadijah di mne terknal di ngeri klantan ni..lebih kurg 2 jam kami bershopink kat situ..then kami bertolak pulang kt johor...


mmg penat lah 3 hari 2 malam nie..tp seronok sbb pergi beramai2...dpt gak lah ak beli survineer kitcen tok dak2 umh nie..perjalanan pulang pon mngmbil mse yg lme..lebeyh kurg pkol 1 pagi baru smpai umh..


tu lah perkare yg pling menarik spnjg ak cuti nie..yg x menarik uh pon bnyk..tp mls bercrite..simpan jer dlm aty..hahaha...


k lah korg enjoy lah mmbace yer..daaaaaaa ~

Sunday, 15 April 2012

" hargai dia sebelum kehilangan "



kadang-kadang kite tidak menghargai cinta..
KENAPE??
sebab kita belum merasai kehilangan dia..

kadang-kadang kite merasai cinta dia,tetapi masih tidak percaya..
KENAPE??
sebab kite selalu fikir negatif pasal dy..

kadang-kadang kite tidak sedar hati kite betul2 menyanyangi diri dy..
KENAPE??
sebab kite tunjuk ego kite tak mahu mengalah..

p/s :: " hargailah orang yang sayangkan kite..sebab kite akan mencarinya bila dia sudah tiade di sisi lagi..sesal pon tiade guna..... 






Tuesday, 3 April 2012

bufday sayang

hari ni seronok sangat, koz bersama si dy dari ptg sampai ke mlm..
today is his bufday
surprize aku pade dy menjadi
bufday dy kali ni ak bagi satu kotak cup cake


walaupun ta berape nk chantek..tp nilai nye sgt berharge
tp
sori syg sbb bg bnde yg ta bole simpan lame..
first tyme aku bagi kat org yg aku syg cup cake cmni..
siap ade tulis name lagi ^^

then kiteorg lepak at tasik permaisuri..


si tembam sy nieyh..


ni pic aku.smart x..??? ahaha bangge pulak..


i will love u oweyz syg even kite selalu gaduh or wutever..
anyway..
heppy bufday sayunk !
i love you



Sunday, 25 March 2012

Buntu !


buntu seyh hari dah semakin hampir
aku tak wat pape prepairation pon lg..
nk bagi ape tak tahu..
nek beli ape pon ak tak tahu..
knp lah susah sgt nk pikir..
knplah aku bengap sgt bab2 nieyh..
aaaarrrrrrrrrrrrggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !

tenysen...tensyen
someone help me pliz..
bgitaw aku pe yg ptot aku beli..
kalo bole ak nk bagi somethink yg bole wat dy ingt ak slalu..
somethink yg x ternilai hargenyer..
hurmm..

bbuuunnnttuuu laahhh ssiiiaallll ~
knplah org lelaki nie kite susah nk wat kputusan nk bagi ape..
kal org pompuan tuh senang jer..
ape2 pon dorg tentu suke..
tak kire mahal or murah sekalipon..
bg kami yg gugurl2 nie..
harge tak penting but..
nilai sesuaty bnde uh penting.
kalo bagi teddy pon dorg suke,assesories pon dorg oke..kdg2 coklate pon dah memadai..
tp lelaki..??
brg2 dorg sume nyer mhal2.
sume nye brand2..
adehh..
kopak ah aku cmni..
tarikh dah semakin hampir..
hheeellllpp mee ~~!!!!!!

Friday, 23 March 2012

APtb !

kes pertama :

makin lame makin malsa nak mengupdated blog nie..
mood tuh kdg2 ade kdg2 tade..
ntah lah kn,.
sejak2 nie bnyk pulak bnde yg berlaku dlm hidup ak..
happy ade..
sedeyh ade
menyampah ade
geram ade..
saket aty pon ade..
hurm..
baru2 ni gaduh ngan dy..
tibe2 aku rase geram pulak bile dy wat cmtu..
aku nak berade di samping dy
tp dy
bole suh aku msuk umh wat assgment
saket pnyer pasal..
aku masuk terus tnpe kate ape2..
lagi menyakitkan aty nieyh bile dy tggalkn aku cmtu jer
terus balik..
bukan nk pujuk..pintu umh tuh terbuka luas..
tak salah kn kalo panggil??
tak salah kan kalo dy duk depan pintu tuh pujuk aku ker..
hurmm..
taw2 je dy dah pecut laju..
before tuh dy ade pesan nk tepung coz nk msak kt umh..
aku ade gak kuarkan bg dy..
lepas dy tggalkan aku tuh..aku kuar2 jer tgk dy dah tade..
dy tinggalkan tepung tuh ngan benang yg dy pakai ..
saket pnye pasal aku biarkan je..
diam tak berkata
sampai skunk dy still missing in action
ak dah penat..
then ak biarkan
biarkan sampai bile dy mcm tuh..
tutp pasal dy..
bukak cite yg kaen..






kes yg kedua :

pasal assigment group..
group aku ni ntah lah tatao nk ckp cne..
mse mula2 bukan men semngat..
tp..
bile dah dpt tajuk..
sume wat tatao..
bile tibe mase submit dah nk smpai..
baru sume terhegeh-hegeh cari note
tuh pon tak semua yg cari
ade yg wat tatao..
diam je 
tnye pon tidak..
lepas tuh..
yg dah cari tuh..
bile nk submit..
sumenyer tak sehat..
sume nak mC..
bnyak alasan..
selalu mcm tuh..
hurmm..
lantak ah..
malas nak pikir..

situasi skunk nie aku hanyer perlu bersabar ~ tarek nafas panjang2 ~ tah pe yg ak ngah ngarut skunk nie ~ mayb akan ade yg terase ~ so aku mintak maaf ~ sbb dgn care ni baru aku terase lege ~ walaupun sedikit ~

wasalam..

Thursday, 22 March 2012

All Bout Him~ Slideshow Slideshow

All Bout Him~ Slideshow Slideshow: TripAdvisor™ TripWow ★ All Bout Him~ Slideshow Slideshow ★ to Kuala Lumpur. Stunning free travel slideshows on TripAdvisor

Wednesday, 14 March 2012

7 cara kempiskan pewot yg bunnnceetttt..

7 cara kempiskan perot buncit ::
ramai yang mungkin sedar perubahan fizikal badan mempengaruhi cara pembawakan diri seseorg apabile berdepan dengan org ramai.Perubahan fizikal sperti "perot buncet"kdg2 mmbuatkan sseorg itu berasa malu atau tidak mmpunyai keyakinan diri apabila ingin menonjolkan diri di khalayak ramai .Bukan itu shja,perot buncet jga merupakan tande awal kpd pelbagai jenis penyakt berbahaya(LINK).




malah apabila tidak mmpunyai fizikal yg menarik sperti artis atau pembina badan,mgkin akn mmbuatkan indu=ividu itu berase lebih tersisih dan berfikir negatif stiap masa. pun begitu terdpt cara yg sesuai utk lelaki dan wanita utk mengatasi masalah mmpunyai perot buncet. tidak salah untuk mencubakan..?? antara cara-cara utk mngempiskan perot adalah ::


1) minum air masak yg banyak.
apabila tubuh badan kite menerima sumber air yg banyk keadaan itu akn mencairkan kuantiti sodium dlm tubuh bdn shingga mmbolehkan kuantiti air yg keluar dari tubuh badan juga meningkat. mendapatkan jumlah air yg banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dgn lancar.


2) makan perlahan-lahan
ketika menjamah makanan,kite tidak digalakkan makan dgn cepat krn udara akn terkepung di dlm usus dan seterusnye membentuk gas yg menggalakkan perot menjadi perut buncit. makanan yg tidak dikunyah sehingga kecil jgak tidak dpt dicerna dgn sempurna yg seturusnya menyebabkan prose kembung perut berlaku.


3) kurangkan garam dalam makanan
telalu bnyk garam dlm proses diet akn menambahkan ekstrak sodim terhadap cairan dlm tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. akibatnye,perut akan menjadi kembung dgn gas2 yg tebentuk.lama kelamaan,perut buncet pun boleh berlaku


4) makan makanan yg penuh serat
serat adalah elemen yg penting dlm piramid makanan, untuk mengimbangi kuantiti air dlm tubuh badan,amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan sperti epal dan pear dpt mmbantu dlm proses penjagaan dari mendpat pnyakit perut buncet ini.


5) kesan pengambilan ubat
terdapat juga kajian yg dilakukan mengatakan,pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjdi perut buncet. sebagai contoh, ubat Aspirin yg terlalu kerap di amblik akn menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembeli.


6) hindari sembelit
sembelit berlaku apabila ssorg uti mngalami masalah dlm pembuangan dan hanya mmbuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. sbgai akibat dari penyakit ini,perut akn mengumpul gas2 yg berlebihan dan meransangkan isi perut mengumpul lemak-lemak yg boleh menyebabkan kekembungan dan perut buncet, oleh itu,pengambilan serat adalah digalakkan.


7) lakukan senaman atau bersukan
bersukan sbnyk tiga kali seminggu dpt mmbantu meningkatkan kadar metabolisme dlm tubuh bdn yg bgus utk pembakaran dan pemecahan lemak. bersukan akan mmbanru mnggerakkan cairan berlebihan dln perut ini dikeluarkan dari tubuh badan sbgai peluh. ini setrusnye akan mgekalkan bentuk bdn ssorrg yg sesuai dgn ketinggian dan berat bdn 


p/s : soo..korg ken lah rajin2 p senam sane kali tanak perot korg bunnnnncccetttt ^,~

Sunday, 11 March 2012

merinduinyer..

salam semua..hurmm..nak cite..skunk nie aku ade kat cc sedang un9 fb n berBLOGger..hahaha..balik cuti lebih kurg sminggu gak ler..sbb cuti saket...(saket ker) ntah la..jap sehat jap tak..aku smpai muar nie pade kol 9 mlm hari khamis lalu..tiket bus aku kol 7.30 ptg..lepaskan kelas kitchen hari tuh..tp ak tak pegi pon sbb kurg sehat..mcm bese lah pnyakit aku nieyh sering dtg saket kepale..

sampai jer muar,family aku jemput aku kt bustand muar..then kiteorg g mkn koz aku kelaparan tak mkn dari pagi kott..n mcm bese gerai favourite mak ayh aku kat warung 'zizan' tah suke2 jer mereka2 ni pnggil warung 
zizan..mak aku kate sbb abg yg amik order tuh idunk dy mcm idunk zizan..hahaha..ade lah sikit kot..

lepas mkn terus blik umh aku pon keletihan..kemas2 bju sume..then tido..esokknyer hari jumaat..aku mcm bese ikot ibu trun bp sbb stay umh nnek ak kt tmn soga..lame gak tak blik bp an..smpai2 umh nnek aku bagi salam,nenek tekejut..terus salam n pelok aku..waaahhhh ! windu betol pelukan tuh ! hehehehhe  !

satu hari aku dok umh nnek sampi ke ptg mak aku blik kje then blik muar..
tp..
berdasarkan tajuk kat ats tuh 

merinduinyer..
aku rindu kat sape ek..??
hurmm..
hahahha..
opkoz lah aku windu my buncett..
sian dy kne tinggal seminggu kat cheras tuh..
tade sape nk teman dy makan..jln2..
hurmm.
baru2 nieyh dy cite kt aku yg dy ade msalah ngan dak2 umh dy..
ape nk jd pon ak tatao lah kn..
kalo bole nk sgt aku duk kt sblah dy dgr ape yg dy nk luahkan..takot gak pape yg terjadi..org laki..kite tak bole nk jgke...kn..??

takpelah ape2 pon ak tak sabar nk blik selase ni berjumpe ngan dy..dah windu bagai dah nieyh..huhuhuuhu..
tunggu syunk blik yer syunkk..
<3 you !

Tuesday, 6 March 2012

petua saket kepale




pernah saket kepale..?? berdenyut2,penink2 secare tibe2..?? yg bole mmbuatkan kite hilang melakukan aktiviti harian..??

ada pelbagai sbb knp saket kpale berlaku. biasanyer kite hnye mkn ubt dan tido dgn hrapan saket kepale akn hilang selepas bgun nnt. namun bgaimana pula jika kite alergik terhadap ubt migrain..??atau saket kepale msih berlaku walopun telah berkali2 mkn ubt.

berikut adlah bbrape tips berguna dlm mengatasi saket kepale secare efektif tnpe ubt ::

1. minum air kosong?air limau purut/teh


kemungkinan bdn kite dahage(dehidrasi). jadi kmbalikan kperluan cecair bdn dgn minuman terbaek,air kosong atau jika mahu sdp,air limau prutu atau teh. minum dua atau tiga gelas air kosong seteguk2,rehat.

2.bernafas lebih efisien sambil tutp mate


satu kajian mnunjukkan kurang 50% pndduk dunia benar2 bernafas secare "betul". kemungkinan saket kepale berlaku akibat kakurgan oksigen. jadi tenangkan diri,bernafas slm2 buat seketika smbil pejamkan mate

3. spa?stim?mandi air panas


berendam dlm air pns atau dptkn rawatan stim dlm beg stim yg bole dbeli di pasaraya utk kegunaan drumah. atau kunjungi bilik spa berdekatan untuk mndptkn rawatan stim.

4. picit/urutan kepale


ambil tuala kecil,basahkan dgn air dingin. tekan2 tuala lembut di bhagian kpale dan leher blkg. cara ini dpt mguragkan tegangan yg berlaku d sekitar kple.


5. meditasi/tidur


cara paling mudah dan berkesan . tutup lampu/televisyen dan lain2,berehat dan tido dgn aman.




Thursday, 1 March 2012

suke kan image baru nyerr ~

hye sume ^_____~
oke hari nie aku mulakan hari aku dgn hati yg tak tenang..
sebab ape..??
sebab hari nie hari aku present sorg2 kt dlm kelas tutorial td..
gugup seyh !!
da aa kne present..sorg2 lak tuh..
dlm bahse inglish lg..
walau pun miss aku kate present aku tak cukup nota..
tp takpe at least ak try wat yg terbaek..
hehehe..
tp..
bukan itu yg aku nak crite kt korg..
yg aku nk cite ialah sal sayang aku sorg nieyh..
skunk nie dy dah potong rmbut dy yg pnjg tuh..
awal pulak dy ptong..
dulu bukan maen susah lagi nk ptong..
ade jer alasan..
tp tibe2 jer mlm aritu..
dy dtg jumpe aku..
nk bwk aku kuar.
ak terpasan sesuatu yg laen sal diri dy..
mase tuh dy kai helmet..
tp ak pasan bila dy pusing je blkg..
rmbut dy dah pndek..
hahaha..
skali bukak helmet..pendek giler meyh..
hensem ++++ dowh !!




takot jer ade dak2 gurl2 yg tergedik2 nk dy..
hurm..
yerlah org dah hensem kiut miut nie..
susah nk jge..
tmbah2 lagi dy dah ade moto skunk..
lagii laahhh payah !!
bak kate dy ..
" org pompuan skunk nie memilih yg ade harta jer "
tp aku pilih dy mmg bukan kerana harta..
tp kerana hati <3
iklas dari haty
aku sayang dy..
terlalu sayangkan dy
sampai bile-bile,,
~the end~

Sunday, 26 February 2012

cakap pon salah..??

tensyen betol lah ! cakap salah tak cakap pon salah ape masalah manusia zaman skunk ek..??
knp lah lelaki ni susah nk paham org pmpuan ni mcm mne..
org pompuan nie kalo dah bebel tuh bersebab taw..
bukan bebel bende yg ta betol..
lagi satu ..
org pompuan ni bila dah start bebel sbb dorg tuh syg kat org yg dy bebel tuh..
bkn nyer marah or ape-ape..
bebel sbb dy tanak org yg dy syg tuh tinggalkan dy
bkn nk memalukan..
tp peringatan..
peringatan bahawa ingt org yg tersyg..
ini x..
yg dorg taw kite nie saje nk memalukan dy..
saje nk carik pasal..
saje nk cari gaduh..
mmg x lah kan..
sabar jer aku cmni.

hurm..lagi satu nk cite..
asal tanggal 27 haribulan jer..
mmg aku ngan dy akn bergaduh/..
padahal tanggal 27 uh tarikh annyversary ak ngan dy..
tp tah lah asyik gaduh jer..dari dulu ag ak tgk..
nak wat cmne kn dua2 panas baran..
dua2 ego..

tp kali nieyh tanggal 27 haribln 2..
hari pling bahagia dy.
bahagia sbb ape..??
sbb moto kesayangan kegemaran yg dy nak sangat tuh sampai..
moto ape..??
NSR rr 150
moto ni kire cm superbike gak lah..
aku tak kesah pon dy nak belio moto ape..
sbb moto dy..
hak dy.
tak boleh halang..
but satu jer yg aku tak suke..
knp org lelaki nie susah sgt nk ade LESEN P..??
knp dorg susah sgt nk amik lesen..
beli moto ade duit tp nak amik lesen takkn tade..??
ape salahnye amik dulu lesen kasi settle sume baru beli moto..

bab2 cmni aku mmg amik berat n titik berat sagt..
sbb ape..??
aku dibesarkan oleh bapak aku cmni..
dulu nk kuar g kedai lesen tade mmg jgn harap nk dpt bwk moto..
tuh yg terpakse amik jgak lesen p..
alhamdulillah skunk lesen P aku dah tamat 2 tahun..
dah full dah lesen aku..
tinggal nk amik lesen kete jee..
tuh pon kne tggu parent aku ade duit yg secukupnyer..
baru lah bole amik..

ak dah malas + dah penat nk cite lagi..
mood pon dah tade..
soo..
sampai sini jer lah..
ade mase nt aku cte lagi.
tu pun kalo rajin..
assalammualaikum

Thursday, 23 February 2012

sayang saya...kau ade..??! hahahaha

hye korg..??
hari ni tetibe lak aku rajin nk mengupdated blog nieyh 
O_o 
pelik kn..??
noo laahh..
ade crite aku updated..tade aku diam jer..
hahahhahaa
tp bukan itu yg aku nk crite skunk ni..
dlm topik kali nie aku nk tnyer korg reti edit pic tak..??
msty reti kn sbb tuh blog2 korg menarik jer..
jeles aku taw !
aku ni nk kate reti tuh tak delah reti sangat..
tp bole laa..bakat terpendam kot !
^___^
baru2 nie syg aku ade edit pic aku 
pandai2 je curi oic aku tuh pastu edit.
sebbek ape yg dy edit tuh aku suke..
mmg laen giler lah..
siap kai makeup lag nyot !


tgk2 jer pic yg dy edit tuh aku terus tnyer dy mne dy edit tuh..
dy pon bg link2 tok edit..
abis jer donlod aku terus try edit satu pic..
mule2 mmg susah lah..
sbb bnde uh dlm bhase cine..
wat2phmlahjwapnye
second pic aku try edit pic dy..
pergh ! 
mmg tak sangke ah..
mmg stylo giler aku edit..
muke dy dah mcm pelakon korea..
mmg smart ah !
pic dy mcm nieyh


smart tak korg..?? 
aaipp..aipp..tgk jgn lelame..
saya punyer tuh..
hihhihi..
kalo korg nk edit pic2 cmni..
amik link nieyh
korg try donlod 
tp..
korg jgn penink2 taw
koz dlm bhase cine nieyh
phm2 kn lah sndri
bukan pyah pon.
selamat mencube 
^_______^